Cultura si presa in spatiul european

    "Jurnalistul se afla undeva sub pamant...nu ne-a ucis nimeni, ci ne-am sinucis"-este o afirmatie lipsita de optimism, rostita de Oreste Teodorescu.
Jurnalistul a avut un discurs sincer si emotionant, despre viata de televiziune in general. S-a adresat in mod special viitorilor jurnalisti, care au fost prezenti intr-un numar destul de mare in sala. Exprimarea libera si adresarea usor familiara a omului de presa a facut ca intregul public sa ramana captivat pana la final. Una dintre afirmatiile lui Oreste a surprins, prin doza sa de pesimism: "Ne curge pamant din buzunare si nu stim de ce. E timpul pentru o revolutie, pentru ca, de 20 de ani noi nu mai rodim nimic. Noi nu va predam nici-o stafeta, pentru ca nici predecesorii nostri nu au facut-o.Studiati-ne si faceti voi ceva!" El le-a dezvaluit studentilor care sunt riscurile meseriei de jurnalist, dar si cateva previziuni despre viitorul mass-media: "Produsele mediatice de astazi sunt o insiruire de cuvinte fara sens. Am ajuns aici pentru ca am pierdut sensul spiritual al cuvantului."
   Ahmed Jaber, jurnalist de origine palestiniana a avut, de asemenea, un scurt discurs care a adus o alta viziune, de data aceasta una mai optimista, in ceea ce priveste viitorul mass-media. Acesta a vorbit despre modul in care televizorul invadeaza creierul uman, prin sex si violenta. El considera ca "un jurnalist este un medic social, care trebuie sa trateze problemele sociale.
   Marian Petcu, presedintele Asociatiei Romane de Presa, a adaugat faptul ca: "presa romaneasca a avut tot timpul ocazia de a se compara cu cea din strainatate."
Aceasta intrunire a avut loc cu ocazia celei de-a IV-a editii a Conferintei Internationale numita "Cultura si presa in spatiul european", vineri, 25 noiembrie, in sala Mihai Eminescu a bibliotecii V.A Urechia, Galati.

                                                                                                                     Claudia Trifan

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Cui ii place Borcanu'