Cultura si presa in spatiul european

Mogulul intervine încă de la originea materialului, iar acesta devine un material semi-artificial.” Astfel şi-a început Oreste Teodorescu pledoaria în privinţa statutului jurnalistului. Într-o manieră originală, acesta a punctat cele mai importante aspecte care duc la degradarea presei româneşti: deprinderea comunista de a utiliza un limbaj de lemn, mimarea independenţei de către ziarişti, şi nu în ultimul rând, tabloidizarea excesivă. Aceste lucruri determină atât pierderea sensului spiritual, cât şi o scădere semnificativă a calităţii produsului media rezultat. Astfel, se pune problema: până la urmă, jurnalistul este formator sau deformator de opinie? Deoarece în majoritatea cazurilor interesele patronului sunt puse înaintea informării corecte, informaţia este ajustată încă de la origini şi se transformă în text de opinie. Din cauza unui astfel de material semi-artificial, se poate ajunge la etichetarea greşită din partea jurnalistului, iar acesta devine deformator de opinie. În încheiere, Oreste işi exprimă dezamăgirea că generaţia lui nu poate preda o ştafetă, fiind imposibil de asigurat continuitatea de care este nevoie; dar în acelaşi timp, ne semnalează faptul că tinerii jurnalişti în curs de formare sunt cei care pot schimba statutul jurnalistului din deformator în formator de opinie.


În continuare, jurnalistul palestinian Jaber Ahmed oferă în discursul său exemple concrete de manipulare în presă. De asemenea, discursul face referire şi la stereotipurile şi inconsecvenţa care înlocuiesc sistemul de valori ce ar trebui să fie indispensabil oricărui bun jurnalist. În viziunea dumnealui, un jurnalist este un medic social care identifică şi tratează problemele societăţii. Într-o notă uşor optimistă, Jaber Ahmed recomandă următoarei generaţii să aibă tot timpul în vedere împiedicarea degradării relaţiilor interumane şi evidenţierea valorilor, fără a mai perpetua lipsa de patriotism în Mass-media.


Sediul central al bibliotecii V.A. Urechia a fost gazda conferinţei « Cultura şi presa în spaţiul european » organizată de Catedra de Literatură, Lingvistică şi Jurnalism a Universităţii Dunărea de Jos. În cadrul acestui eveniment, invitaţi de seamă precum Marian Petcu, Conf. doctor la Univ. Bucureşti, Oreste Teodorescu, Lector universitar la Facultatea de Jurnalism, Univ. Hyperion şi jurnalist, şi Jaber Ahmed, jurnalist palestinian şi presedinte al Clubului Româno-Arab de Presă şi Cultură, au luat pe rând cuvântul, fiecare dintre ei captivând audienţa formată din studenţii de la Jurnalism veniţi în număr mare şi profesorii din cadrul Facultăţii de Litere din Galaţi, dar şi din oraşe ca Bucureşti, Constanţa şi Cahul.



Cristina Ilie

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Cui ii place Borcanu'