Noutati jurnalistice

„Jurnalismul, daca nu s-a sinucis, este pe cale”, este una dintre afirmatiile care au rascolit sentimentele participantilor la cea de-a IV– a editie a conferintei internationale „Cultura si presa in spatiul international”. Titlul acestei conferinte s-a numit „Mass-media: comunicare si cultura” si i-a avut ca invitati special pe Marian Petcu din asociatia romana de istorie a presei, prodecan al facultatii de jurnalism din Bucuresti, Oreste Teodorescu din clubul romano-arab de cultura si presa si pe Ahmed Jaber, jurnalist de origine palestiniana.

Dupa cateva cuvantari de introducere in atmosfera subiectului au urmat sustinerile in plen care au constat in expozeuri ale celor trei personalitati care au reusit sa solicite intelectual si spiritual audienta formata atat din cadre didactice specializate cat si din elevi prezenti fie din curiozitate fie din obligatie fata de profesori adunati in numar de aproximativ 80 de persoane. Primul vorbitor a fost domnul Marian Petcu tinand un discurs despre istoria presei romanesti, influentele externe, implicarea jurnalistilor, a reporterilor in spatiul politic si despre felul in care fondurile social, politic si economic au influentat presa. Terminand cu partea teoretica, dl Oreste Teodorescu a continuat cu o viziune practica desi pesimista asupra situatiei in care jurnalismul se afla astazi, un jurnalism care „daca nu s-a sinucis, este pe cale”. Se pare ca „am pierdut sensul spiritual al cuvantului” si i-am pierdut adevarata utilizare pentru ca „ne-am ingrasat fizic si am slabit spiritual”, iar schimbarea trebuie sa vina din interior. De finalul primei parti a conferintei s-a ocupat jurnalistul palestinian Ahmed Jaber vorbind despre „razboiul la televizor”, adica despre dezinformarea in masa cu privire la aspecte ce tin de mediul extern. Mesajele sale, directe si explicite sunau cam asa: „Sa facem ce trebuie, nu ce vrem”, sau „noi nu avem nevoie de revolutie. Avem nevoie de renastere care incepe cu o revolutie”.

Prima parte a conferintei care a inceput nu cu mult dupa ora 10:00 s-a incheiat cu o expozitie de scrieri vechi din presa romaneasca. Toate aceste activitati au avut loc la data de 25 Noiembrie, 2011 in sala Eminescu din incinta bibliotecii V.A.Urechia urmand ca restul sa se desfasoare in interiorul universitatii Dunarea de jos.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Cui ii place Borcanu'