Marea Conferinta


                                                               Cultura si Presa in Spatiul European
                                                                              Conferinta international
                                                                                      Editia a IV-a
Data de 25 noiembrie a adus la Galati o serie de personalitati de marca, Marian Petcu  redactor sef la revista română de jurnalism şi comunicare, Oreste Teodorescu reprezentat  al Clubului Romano-Arab de Cultura si Presa si ultimul dar nu cel din urma Ahmed Jaber jurnalist de originie palestiniana. Acestia au fost invitatii Universtiatii „Dunarea de Jos” din Galati, Facultatea de Litere. Locul acestei intalniri a fost Sala „Mihai Eminescu” din Biblioteca Judeteana „V. A. Urechia” Galati. 
Discutia a inceput caracteristic cu un cuvant inainte apartinand gazdei Ion Zanfir, dupa care invitatii au primit liber la discurs. Probabil ati sesizat faptul ca am omis tema, am facut aceasta omisiune intentionat, deoarece asta a parut a fi si intentia invitatilor in discursurile lor cat si apoi in discutiile dintre acestia si profesori nostri.
Tema era cultura si presa in spatiul european. Ce am aflat noi? Simplu, am aflat ca presa este in mare parte intr-un moment zero sau se indreapta spre moarte , aceste informatii vin din tabara bucuresteana, in schimb tabara galateana riposta si dezmintea aceste informatii, spunandu-ne ca dimpotriva noi suntem viitorul si avem sansa sa readucem jurnalismul la un nivel inalt sau quality. A fost un soi de razboi platonic daca il pot numi asa , injuriile si pumnii au lipsit dar contrazicerile au fost evidente.  Ce am mai aflat noi tineri studenti la jurnalism? Am aflat cat de patrioti sunt palestinieni , am aflat ca domnul Ahmed Jaber dupa o discutie cu mama domnului  Oreste Teodorescu, se considera un „frate spiritual” cu cel din urma.
Nu intelegeti gresit, tema nu a fost total scoasa din ecuatie, studenti au putut afla si despre data primului congres al presei la Bucuresti din 1871, despre faptul ca desi am avut o serie importanta de vizite in tari cum ar fi Brazilia, Mexic sau Uruguay, aceste plecari s-au dovedit a fi mai mult excursii , deoarece dupa toate aceste plecari, ba chiar si cateva gazduiri , au ramas doar doua manuale de jurnalism.
S-a discutat de puterea de decizie pe care o detine un mogul de presa asupra articolelor care apar in publicatiile detinute de acesta, ba chiar am avut parte si de o marturisire de la un astfel de proprietar de instrument mass-media. In legatura cu acest subiect domnul Jaber a pus punctul pe i zicand „facem ce vrem, nu ce trebuie”.
Asadar aceasta a fost conferinta internationala editia a IV-a mass-media: comunicare si cultura , o conferinta cu o tema abordata intr-o oarecare masura, insa in care „razboiul platonic”, dintre cele doua tabere: Bucuresti si Galati,  a preluat atentia si a lasat o amprenta mai clara in mintea celor prezenti.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Cui ii place Borcanu'