Conferinţa Internaţională 
„Cultura şi Presa în Spaţiul European”

fotografie: Biblioteca „V. A. Urechia” Galaţi


Sala „Mihai Eminescu” a Bibliotecii „V. A. Urechia” Galaţi a devenit neîncăpătoare pentru cei peste 100 de profesori şi studenţi care au aşteptat cu mult entuziasm discursul omului de televiziune Oreste Teodorescu. Fiind programată pentru ora 10:00, cea de-a IV-a ediţie a Conferinţei Internaţionale „Cultura şi Presa în Spaţiul European” a început cu o întârziere de mai bine de jumătate de oră. Acest lucru nu a făcut decât să lungească nerăbdarea studenţilor şi să le ofere puţin mai mult timp profesorilor care nu au reuşit să ajungă la timp.


După discursul de bun venit adresat de directorul bibliotecii „V. A. Urechia”, Zanfir Ilie, oaspeţilor, cuvântul a fost luat de domnul Marian Petcu care a făcut un scurt istoric privind evoluţia presei in spaţiul românesc.

„Sunteţi mai greu de păcălit, dar mai uşor de sedus!”

Invitatul principal, Oreste Teodorescu, a susţinut un discurs prin care a dorit să motiveze tânăra generaţie. Chiar dacă a folosit anumite fraze descurajatoare :„Nouă ne curge deja pământ din buzunare şi nu ştim de ce”, „Nu prea aven tradiţii din care să ne întărim”, acesta nu a încetat să motiveze tinerii jurnalişti: „E momentul să faceţi în interiorul vostru o revoluţie. Să vă luptaţi să ne daţi pe noi la o parte” . În final, acesta a oferit publicului o povaţă care poate fi de folos în momentele de cumpănă: „Sunteţi mai greu de păcălit, dar mai uşor de sedus, aşa că aveţi mare grijă!”

 În încheiere, jurnalistul de origine palestiniană, Jaber Ahmed le-a cerut viitorilor jurnalişti să realizeze acea revoluţie interioară de care a menţionat şi Oreste „deoarece acesta este scânteia care porneşte un proces”.

Cea de-a IV-a ediţie a Conferinţei Internaţionale „Cultura şi Presa în Spaţiul European” a avut loc în perioada 25-26 noiembrie 2011 şi a fost organizată de Universitatea „Dunărea de Jos” Galaţi, în colaborare cu Asociaţia Română de Istorie a Presei şi cu Biblioteca „V. A. Urechia”. Tema aleasă spre dezbatere la aceasta ediţie a fost „Mass-media: Comunicare şi Cultură”.

 Invitaţii speciali care au susţinut cuvântări în cadrul conferinţei au fost: Conf. univ. dr. Marian Petcu, prodecan al Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării din cadrul Universităţii din Bucureşti, vicepreşedinte al Asociaţiei Române de Istorie a Presei, Oreste Alexandru Scarlat Teodorescu, preşedintele Clubului de Cultură şi Presă Româno-Arab şi Jaber Ahmed, jurnalist de origine palestiniană.



Ana Maria Mocanu

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Cui ii place Borcanu'