Mass media: intre comunicare si cultura

Mai este presa a patra putere in stat? Va supravietui presa valului de tehnologie care face ravagii in toate domeniile sau va fi acaparata de internet? Mass-Media: comunicare goala sau cultura? Acestea au fost cateva dintre intrebarile la care s-a incercat sa se raspunda in cadrul conferintei.

Daca conf. univ. dr. Marian Petcu a facut o incursiune prin istorie, accentuand momentele de ascensiune sau, dimpotriva, de decadere a presei, Jaber Ahmed a vorbit despre “Razboiul la televizor” cu aplicabilitate pe războiul din Libia si sacrificarea liderului Muammar Gaddafi. Faptul ca Oreste Teodorescu este moderatorul unei emisiuni ii permite sa priveasca presa chiar din interiorul ei si sa observe daca aceasta evolueaza si, mai important, spre ce se indreapta. In discursul sau, a facut referire la diferite idei, de la legatura dintre religie si comuncare, pana la limbajul de lemn si harul de a vorbi si s-a intrebat daca jurnalistul este formator de opinie sau, mai degraba, un deformator. A incheiat cu un aer deloc optimist, sustinand faptul ca jurnalismul din Romania se afla in momentul 0 si ca poate doar viitorii jurnalisti vor putea schimba ceva.

Presa si cultura sunt subiecte destul de dificil de tratat si ,puse impreuna, ia nastere un subiect amplu, putem spune chiar controversat. A IV-a editie a conferintei internationale “Cultura si presa in spatial european” , organizata de Universitatea Dunarea de Jos din Galaţi în colaborare cu Asociatia Romana de Istorie a Presei si cu Biblioteca V.A. Urechia a avut loc in zilele de 25 si 26 noiembrie 2011. Tema conferintei a fost una ofertanta, “Mass-Media: comunicare si cultura” iar invitati speciali au fost: conf.univ.dr. Marian Petcu, prodecan al Facultăţii de Jurnalism si Stiintele Comunicarii din cadrul Universitatii din Bucuresti, vicepresedinte al Asociatiei Romane de Istorie a Presei, Oreste Alexandru Scarlat Teodorescu, presedintele Clubului de Cultură si Presa Romano-Arab, Jaber Ahmed, jurnalist de origine palestiniană.

Prin programul conferintei s-a incercat abordarea a mai multor teme, printre care: “Istoria presei”, “Publicitate si PR”, “Cultura si modernitate”, teme de maxim interes pentru studentii de la Facultatea de jurnalism care au asistat la conferinta.


Viitorul presei este incert, nu se stie daca mass-media va mai avea un rol, cat de mic, in promovarea culturii, ci va fi doar comunicare, vorbire doar de dragul de a vorbi, fara a mai transmite informatii, fara ca jurnalistii sa mai fie formatori de opinie. O conferinte nu prea optimista, dar care a reusit sa priveasca presa per ansamblu si sa atinga punctele cele mai sensibile ale acestei teme.

Cristiana Astefanoaiei


0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Cui ii place Borcanu'