Casa lui Lăbuş nu e pe stradă!

Conform unui sondaj de opinie realizat în perioada 11-13 Noiembrie 2011, 98% dintre gălăţenii chestionaţi sunt de acord cu strângerea câinilor comunitari de pe străzile oraşului. Sondajul de opinie s-a adresat unui număr de 100 de gălăţeni şi a cuprins 5 întrebări. Din totalul celor chestionaţi, 38% dintre respondenţi consideră că eutanasierea lor ar fi cea mai eficientă soluţie. Astfel, se remarcă o creştere cu 5% a numărului celor pro eutanasiere, comparativ cu ultimul sondaj realizat pe această temă, în anul 2008.

Însă, această creştere nu schimbă cu nimic situaţia actuală. Gălăţenii sunt în continuare împărţiţi în două tabere: cei agresaţi de câinii vagabonzi pe de o parte, iar iubitorii şi apărătorii câinilor, pe de altă parte. Ceea ce au în comun este faptul că plătesc taxa de ecarisaj impusă.

“Nu sunt de acord cu strângerea câinilor din jurul blocului. De bine, de rău, mă mai apără când ies din casă. S-au învăţat şi ei cu mine, mai ales de când i-am salvat ultima dată, că au vrut unii să-i otrăvească. De atunci, mănâncă numai de la mine şi am grijă şi eu de ei cum pot, deşi nu pot să-i ţin în casă.”, ne spune Elena P., o protectoare declarată a câinilor.

“ Luna trecută am fost muşcat de două ori. Nici nu mai pot sta jos. Eu cu cine să mă cert acum, cui să-i cer daune? Normal că îi vreau pe toţi eutanasiaţi, de ce să-mi fie mie frică să ies pe stradă?”, ne povesteşte un tânăr revoltat.


De asemenea, peste 80% dintre cei întrebaţi consideră că este exclusiv responsabilitatea autorităţilor de a aduna câinii de pe străzi. Doar o mică parte a gălăţenilor ar fi de acord să ajute în mod necondiţionat la adunarea câinilor comunitari.

La întrebarea “Se întamplă să hrăniţi câinii vagabonzi din preajma locurilor pe care le frecventaţi?”, 60% dintre oameni au declarat că hrănesc constant animalele abandonate din jurul blocului sau a instituţiei în care lucrează. Dintre aceşti oameni, aproximativ 25% consideră că ceea ce fac nu are un impact negativ asupra situaţiei actuale, în timp ce 35% conştientizează faptul că prin hrănirea câinilor străzii nu fac decat sa încurajeze abandonul animalelor de către stăpânii de drept.


În prezent, în Galaţi există oficial o singură asociaţie non-profit ce are ca obiectiv protejarea animalelor fără stăpân. Asociaţia Help Labuş îşi propune construirea unui adăpost pentru aceste animale, campanii pentru schimbarea soluţiei adoptate de adminstraţia locală pentru rezolvarea problemei câinilor din eutanasiere în sterilizare şi returnare şi să răspundă urgenţelor medicale. Echipa lor este formată din voluntari, iar susţinerea financiară este asigurată din donaţiile persoanelor fizice şi sponsorizări din partea unor intreprinderi şi companii (inclusiv ArcelorMittal Steel), dar şi de fundaţii cu acelaşi obiect de activitate din străinătate.

Conform datelor furnizate, în adăpostul administrat de aceeaşi asociaţie sunt la momentul actual peste 800 de câini, iar costul mediu lunar presupus de fiecare animal adăpostit este de 60 de lei. Corina Grigore, reprezentantul acestei asociaţii, ne dezvăluie că: “oamenii işi doresc un animal de companie de cele mai multe ori ca un moft, după care îşi dau seama că trebuie să fie responsabili pentru hrana lui, îngrijirea lui şi renunţă foarte uşor la el.”. Din această cauză, adăposturile sunt mereu pline, iar în lipsa unei legi care să reglementeze problema câinilor comunitari, gălăţenii vor fi în continuare nevoiţi să suporte lipsa de interes a autorităţilor în această chestiune şi să tolereze prezenţa câinilor pe străzi, pretutindeni.


Cristina Ilie.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Cui ii place Borcanu'