Demnitarii spun lucruri trăsnite

Preşedintele Traian Băsescu, cat si fiica acestuia, Elena Basescu, Emil Boc, Mircea Geoană, Elena Udrea, Daniel Funeriu, sunt doar câţiva din topul producatorilor de perle.

Seful statului ne-a demonstrat in nenumarate randuri ca nu a fost un elev eminent la istorie. Anul trecut, presedintele a plasat cu un secol mai târziu Unirea Principatelor Române. Intr-un discurs de la Iasi, în ziua aniversării evenimentul petrecut la 24 ianuarie 1859, a rostit de două ori consecutiv anul 1959 în loc de 1859.

În septembrie 2009, Traian Basescu a greşit anii de domnie ai lui Neagoe Basarab. Încercând să exemplifice că elevii nu au nevoie de memorie, l-a plasat pe domnitor în istorie cu un secol mai devreme. „Dascălul trebuie să formeze la copii competenţe, nu nevoia de a memora. O să vă dau un exemplu: la ce-mi foloseşte să ştiu că Neagoe Basarab a domnit între anii 1412 şi 1421 (corect: 1512-1521 – n.r). Găsiţi pe Google. Dar aş vrea să am competenţe să repar un calculator”, a afirmat Traian Băsescu la forumul „România în anul 2020 – perspective de viitor”, la Târgu Mureş.

Postura de politician se dovedeste o haina mult prea grea pentru fiica presedintelui. Plină de "succesuri" şi eşecuri... Aşa poate fi caracterizată cariera Elenei Băsescu. Balbele si gafele gramaticale facute sunt prezente in toate aparitiile ei publice. “Poti sa ai si esecuri, poti sa ai si succesuri?” sau “pot sa fie oameni care nu vor sa vorbesc cu tine”, sunt doar doua din perlele tinerei politiciene care fac senzatie pe Internet. În timpul unei dezbateri în Parlamentul European, deși avea textul scris, EBA a încurcat concordanța cu coordonanța. "Am insistat să iau parte la această dezbatere, deoarece provin dintr-o țară asupra căreia se fac presiuni pentru reluarea adopțiilor internaționale și modificarea legislației. Însă, în România, există mai multe familii doritoare să adopte decât copii adoptabili, iar legislația noastră, la care au participat și experți internaționali, este în perfectă coordonanță cu cea europeană".

In anii trecuti, Mircea Geoana a afirmat că „Alice în ţara minunilor” a fost scrisă de Carl Lewis (atletul!), şi nu de Carroll Lewis, unui pensionar care-i spunea că-i vine să se sinucidă, i-a spus: „Mai aveţi puţină răbdare!”, iar pe Dimitrie Gusti l-a numit, în 2009, Dimitrie Gust.

Elena Udrea, ministrul Turismului a afirmat ca ”Vișinile sunt acre pentru că sunt roșii, dar le voi face portocalii” si a declarant cu succes ca ”Acest parteneriat care ne-a adus nouă succesuri, dar care a adus un guvern responsabil, cred că trebuie continuat”.

Si demnitarul Daniel Funeriu, ministrul Educaţiei, ne-a atras atenţia după gafa pe care a făcut-o în Senat, în luna iunie, când a susţinut că substantivul „coleg” ar fi de genul neutru, potrivit Dicţionarului Explicativ al Limbii Române. O lună mai târziu, acelaşi ministru s-a gândit să mai spună o perlă. La ceremonia de absolvire a studenţilor de la Universitatea de Medicină din Cluj-Napoca, Funeriu a afirmat că, uitându-se la absolvenţi, „orice confuzie de gen este imposibilă”, aceştia „făcând parte genului excelent”.

Christine Stanciu

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Cui ii place Borcanu'