Containerele colorate supără

Cu cât vrem mai mult să intrăm în rând cu ţările civilizate, cu atât mai puţin ne şi reuşeşte asta. Din noiembrie, anul trecut, am fost nevoiţi să acceptăm şi să ne acomodăm cu cele trei containere nedespărţite pentru separarea ecologică a deşeurilor. Acestea împânzesc tot oraşul. În schimb, peste tot unde le găsim întâlnim şi gunoaiele, care acoperă străzile. Dar acest lucru se întâmplă, desigur, şi la ghenele vechi – pentru unii gălăţeni este un lucru mult mai plăcut să lase nepăsători resturile menajere pe jos, decât să le arunce în interiorul containerului.
Până la urmă cei care ne ajută cel mai mult să fim ecologici, separând deşeurile şi ducându-le mai apoi la firme care le reciclează, sunt oamenii străzii. Sticlele din plastic le aduc bani. Un PET de doi litri cântăreşte 50 grame; sunt necesare 20.000 de bucăţi pentru o tonă, pentru ca aceştia să poată încasa aproximativ 300 de lei.
În unele ţări, magazinele au aparate speciale pentru colectarea şi reciclarea PET-urilor. Omul le introduce în aparat, primeşte un bon cu o anumită valoare, cu care poate face cumpărături. Ar trebuie să urmăm acest exemplu şi, cu siguranţă, nu vom mai vedea pet-uri decorând străzile. Însă legea română nu prevede obligativitatea reciclării deşeurilor. În România, spre deosebire de ţările din Vest, reciclarea ambalajelor PET nu este obligatorie. În Germania, spre exemplu, compania Coca-Cola îşi colectează propriile flacoane de pe piaţă, prin
intermediul distribuitorilor. De asemenea, în Germania, Italia sau Franţa, cei care nu separă gunoiul menajer de PET sunt amendaţi. Dar până să fim în rând cu ei, containerele colorate încă ne supară.
Claudia Samoilă

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Cui ii place Borcanu'