Cultură şi Presă în Spaţiul European

"Ne curge pământ din buzunare şi nu ştim de ce", a declarat domnul Oreste Teodorescu în cadrul conferinţei "Cultură şi Presă în Spaţiul European".

Această declaraţie aparent şocantă se referă la jurnalismul românesc din ziua de astăzi şi face parte dintr-un şir de afirmaţii prin care dl. Teodorescu şi-a arătat nemulţumirea faţă de lipsa spiritualităţii şi a valorilor morale din presa autohtonă. De asemenea, dumnealui deplânge şi folosirea excesivă a limbajului de lemn în presă, conform principiului "zăpăceşte-i şi condu-i". În acest fel, lansează atât un semnal de alarmă cât şi un apel la etica viitoarei generaţii de jurnalişti.

În cadrul aceleiaşi conferinţe au vorbit şi prof. Marian Petcu, de la Universitatea din Bucureşti, care a prezentat foarte tehnic un istoric al relaţiei presei româneşti cu presa europeană şi Jaber Ahmed, preşedintele Clubului Româno-Arab de Presă şi Cultură.       Domnul Ahmed a ţinut un discurs despre "războiul la televizor" şi manipularea din presă dar nu a ratat nicio ocazie de a susţine deschis cauza palestiniană sau să aducă acuzaţii statelor occidentale în faţa auditoriului.

Conferinţa "Cultură şi Presă în Spaţiul European" a fost organizată de Catedra de Literatură, Lingvistică şi Jurnalism a Universităţii "Dunărea de Jos" şi a avut loc vineri, la sediul central al bibliotecii municipale "V.A. Urechia". Evenimentul s-a adresat în principal studenţilor la Jurnalism şi Ştiinte ale Comunicării şi s-a bucurat de o atentie deosebită din partea acestora, publicul fiind numeros.

Niţă Mihai
Jurnalism, Anul I

 

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Cui ii place Borcanu'