Galațiul cel de toate zilele


Intrate în febra sărbătorilor de iarnă, orașele din țară s-au întrecut pentru titlul de "cele mai frumoase locuri împodobite de Sărbători". Dacă în Baia Mare numărul ornamentelor crescuse de patru ori față de anul precedent, iar în Brașov și Oradea fuseseră instalate pe kilometri întregi perdele luminoase, ghirlande și figurine, Galațiul a fost campion la... a păstra exact aceeași atmosferă ca cea de peste an. Singurele "dovezi" că se apropie sărbătorile au fost colindele cântate de cerșetorii din mijloacele de transport în comun și apariția diverșilor indivizi cu miei în brațe care, printr-o atingere (contra cost,desigur) promiteau un an nou plin de împliniri pe toate planurile.
În top am ocupat fără îndoială unul din locurile de foarte jos; în schimb, am fost campionii kitsch-urilor în privința brazilor de Crăciun! Bradul din fața Casei de Cultură, un frumos con metalic (închiriat!) ce imită culoarea ierbii,cu câteva funde pe post de ornament,a costat Primăria o mică avere. Paradoxală situație,căci explicația dată de autorități privind lipsa spectacolelor publice sau a unui banal foc de artificii a fost chiar lipsa fondurilor. Ne rămâne de constatat doar faptul că situația fusese planificată de la bun început.
Meritam mai mult. Și nu mă refer aici la cât mai mulți bani "investiți" în spectacole sau artificii, fiindcă spiritul de sărbătoare nu stă numai în numărul de beculețe aprinse pe străzi sau în suma de bani cu care închiriezi bradul de Crăciun. Dar aceste lucruri mărunte sunt cele care, uneori, fac diferența. Care transformă o simplă plimbare prin oraș într-o plăcere, nu numai pentru cei mici.
Așa că, la sfârșit de an, aceleași gânduri, același oraș. Galațiul cel de toate zilele, păcat că-n fiecare zi e din ce în ce mai rău.
Daniela Ionică

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Cui ii place Borcanu'