Jurnalistii in punctul 0

Conferinta internationala “Cultura si presa in spatiul european” , editia a IV-a , s-a desfasurat anul acesta la Galati in incinta bibliotecii V.A Urechia. La aceasta conferinta au participat pe langa studentii de la jurnalism,o serie de invitati de seama precum: Ahmed Jaber-jurnalist de origine palestiniana,Oreste Teodorescu-producator Tv,Marian Petcu-prodecanul Facultatii de Jurnalism din Bucuresti si de asemenea profesori din cadrul Universitatii “Dunarea de Jos”.
Au fost abordate o serie de subiecte precum : efectele negative pe care le are presa asupra culturii noastre, legaturile stranse dintre jurnalistii nostril si cei straini dar si radacinile presei romanesti.
Ca deobicei Oreste Teodorescu a reusit sa ne surprinda cu multiplele metafore folosite atat despre toti oamenii cat si despre jurnalisti in special. Declaratia acestuia cum ca am avea pamant in buzunare i-a surprins pe cei mai multi dintre cei prezenti. Oreste a incercat sa le explice tinerilor studenti cum si de ce jurnalistul e  “ in momentul 0” si ca speranta de a mai schimba ceva se afla in mainile viitorilor jurnalisti.  Nici Oreste nu si-a putut raspunde la propria intrebare si anume : “Jurnalistul este un formator de opinie sau mai degraba deformator? “.
  Daca lucrurile stau asa cum a declarat insusi Oreste atunci noi nu putem decat sa asteptam ca viitorii jurnalisti sa creeze o “revolutie” prin care sa recapete prestigiul jurnalistilor.
    


    
              Risti sau platesti…


            Piaţa Centrală, o altă zonă unde, din cauza sutelor de maşini parcate neregulamentar, circulaţia se desfăşoară haotic şi cu dificultate. IN acest caz vorbim si despre proasta crestere a soferilor care lasa masinile parcate pe unde apuca dar asta din cauza lipsei locurilor de parcare si din acest motiv se creeaza un haos total in care risti chiar sa fii injurat sau de ce nu luat la bataie.
             Dupa ce hala a fost renovata autoritarile promiteau si o parcare subterana accesibila tuturor insa am descoperit cu stupoare ca toti cei care vor sa parcheze acolo trebuie sa plateasca lunar o taxa de 200 lei la Administraţia Pieţelor şi că cei mai mulţi dintre aceştia sunt locatari ai blocurilor din împrejurimi sau comercianţi de pe tarabe. Cu toate astea sunt indicatoare care te trimit chiar insistent spre locul mentionat. Desi locuri de parcare nu sunt ca sofer ai sa observi aproape pe toti stalpii semnul de interzis. Se pare ca e mai usor sa se interzica decat sa se ia solutii in ceea ce priveste locurile de parcare. Si cu toate astea soferii parcheaza in locuri interzise chiar daca risca sa primeasca amenda.
                    
                                           Deputatii spun lucruri traznite   

                     Nici anul acesta nu am scapat de perlele spuse de cei ce ne reprezinta in parlament si dau dovada in continuare ca stau cam prost la capitolul gramatical al limbii romane.
     In fruntea clasamentului sta si de aceasta data Marian Vanghelie ,primarul capitalei , care afirma ca desi nu are studiile “primarului Parisului” el stie cum sa-si faca treaba dar pana si cunostintele sale generale lasa de dorit : “ E adevarat cu nu am studiile primarului Parisului si poate nici ale domnului Caldarescu care ati spus dumneavoastra (era vorba de scriitorul Mircea Cartarescu-n.r) ,pot sa conduc chiar mai bun ca amandoi la un loc”
 Totodata Vanghelie refuza sa invete gramatica limbii romane cu toate ca se intelege bine cu cadrele didactice. “Avand o relatie foarte buna cu cadrele didactice, m-au sunat o profesoara de romana.”
     Un alt membru din parlament care stie sa se faca remarcat  este Vadim Tudor.Cu toate ca dansul este un om citit atunci cand este calcat pe coada stie sa faca un adevarat show si asta ne-a demonstrat-o din nou cand cei de la tribunal au trimis o femeie in rolul executorului judecatoresc, ca poate domnul Vadim va fi mai amabil, insa s-au inselat. Modul in care s-a comportat cu doamna ,stropind-o cu apa ,si felul in care I s-a adresat, aducandu-I numai injurii, sunt tipice domnului deputat dar ca de fiecare data ne demonstreaza ca cei cu gura mare pot obtine ceea ce vor. “ Escroaca, pitica dracului ,pitica nenorocita! Uita-te-n oglinda!Cine esti tu fa proasto?”
                 Si astfel asistam la un circ de toata frumusetea romaneasca unde cei care i-au decizii pentru tara noastra stiu ce e mai bine pentru noi si nu este necesar sa ne demontreze ca cei cu studii superioare pot ajunge departe.

                              Unora le place jaful

Cu toate ca ei ne reprezinta in parlament , deputatii nostrii nu se feresc sa fure. Multi dintre ei sunt discreti dar sunt si cazuri in care unii fura pe fata.  Un exemplu este deputatul Valentin Rusu care in timpul unei sedinte in parlament a reusit, cu ajutorul ambelor maini, sa voteze de 26 de ori. Nu e nimic nou in faptul ca voturile se fura dar chiar si atunci cand sunt prinsi acestia au cate o explicatie.Asa a fost si in cazul domnului Rusu care cu tupeu a declarat : “ Colegul meu a fost plecat pentru cinci minute” cu toate ca a fost filmat iar inregistrarile aratau clar ca minte. In consecinta deputatul si-a primit si o porecla pe masura faptei sale : “ Butoane”.  
Ne putem aduce aminte si de alti 8 deputati care au votat la doua maini, ei facand parte din partidele PDL si PSD .
      

          Bancila Lacramioara

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Cui ii place Borcanu'