Un kilogram egal 900 de grame

Pietele din Romania sunt niste locuri magice in care regulile matematicii nu se mai aplica. Un kilogram nu cantareste aproape niciodata 1000 de grame. Pietarii fac tot posibilul sa castige cat mai mult, iar cresterea preturilor nu le-ar asigura decat pierderea clientilor, asa ca au inceput sa scada cantitatile. Fara stirea clientului, bineinteles, dar “ceea ce nu stie nu il poate rani” nu-i asa?

Paguba suferita de client la taraba din piaţă, în fata unei aparat de cantarit este undeva intre 50 si 100 de grame, dar poate ajunge pana la 300 de grame. Electronice sau nu, cantarele se măsluiesc cu aceeasi frecventa în comert.

In urma controalelor au mai fost constatate urmatoarele tipuri de abateri: cantare neverificate metrologic, cantarirea produselor se efectua cu un cantar electronic ale carui indicatii nu erau vizibile pentru consumatori; se comercializau alimente vrac şi masurarea lor se facea cu un cantar cu rigla stearsa.

Alte metode folosite sunt chiar inovatoare, incepand de la servetele imbibate cu apa si puse sub tas, care adauga cel putin 50 de grame in plus, pana la aplicarea pe fundul talerului a unor greutati suplimentare din plumb sau alt metal greu. Unii se folosesc de magneţi sau alte greutaţi de orice natura pe care le aseaza pe talerul cantarului. Mai banala, dar la fel de eficienta, este si metoda în care vanzatorul pune sacosele pe care le da clientului pe cantar. Balanţa indica greutatea produselor plus greutatea sacoselor.

Ce este mai grav, este ca nereguli se intampla si in supermarketuri. Nu la raionul legume-fructe, unde avem posibilitatea de a ne cantari singuri alimentele, ci mai ales la raioanele cu carne. In unele magazine, sunt cantarite, desi legea nu perminte, carnea pusa direct in caserola, dar fara a scadea greutatea ambalajului.

Pietarii si angajatii supermarketurilor inseala pentru ca au pe cine insela. Oamenii sunt neatenti in timp ce le sunt cantarite alimentele, fiind distrasi de altceva. Pentru a evita sa fiti inselat, cea mai buna modalitate este sa fiti atent si sa identificati orice neregula. Este indicat sa va asigurati ca vanzatorul a echilibrat cantarul la zero si ca, dupa cantarire, s-a intors la zero. Daca aparatul nu s-a intors la zero şi arata o altă valoare, cel mai probabil balanta este falsificata. In general oamenii cauta sa cumpere din aceleasi locuri, obisnuindu-se cu marfa furnizata de acei vanzatori. Acest lucru nu asigura faptul ca nu vor fi inselati, ba mai mult, e posibil sa profite de increderea acordata si sa intreaca masura, furand cat de mult pot.

Desi se fac nenumarata plangeri la Protectia Consumatorului, amenzile nu prea ii sperie pe pietari. Solutia pare cam fara rezolvare, deocamdata, decat daca nu schimbam regulile matematicii si transformam un kilogram in 900 de grame.

Cristiana Astefanoaiei

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Cui ii place Borcanu'