Zarzavaturi şi evaziune fiscală

Sute de mii de euro, în bani negri, se “invârt” anual în piaţa din Micro 17. Aceste sume nu au însă nicio legatură cu vânzarea de legume, ci cu ceva mult mai profitabil.

Începuturi

Piaţa din Micro 17 este cunoscută popular drept “Piaţa Ruşilor” datorită cetăţenilor moldoveni care desfăşoară activităţi comerciale acolo, activităţi comerciale care nu sunt neapărat şi legale: printre două kilograme de roşii şi unul de cartofi se mai adaugă şi un pachet de ţigări şi câţiva litri de benzină ieftină, după gust.

Afacerea merge bine

Comerţul cu ţigări de contrabandă şi cu benzină furată a luat avânt în ultimii ani, de când accizele la tutun şi carburanţi au crescut enorm în România. Degeaba se plâng autorităţile locale că există evaziune fiscală din moment ce cetăţeanul nostru e motivat sa aleagă varianta mai ieftină pentru viciile sale.

Nimic nou pe frontul de... Est

Controale se organizeaza lunar in piaţa din Micro 17, dar fără succes, întrucât “vânzatorii”     s-au obişnuit cu autorităţile de-a lungul timpului şi au devenit experţi în a evita sancţiunile. Cetăţenii preferă în continuare preţurile foarte mici şi oferta destul de variată în ceea ce priveşte ţigările de contrabandă.

Evaziunea fiscală a devenit o problema majoră pentru statul roman, dar legislativul şi executivul se pare ca nu abordează problema într-un mod potrivit. De ce sa combatem “focul cu foc”? Adică, de ce să combatem evaziunea fiscală cu amenzi, când mai degrabă am putea încuraja cetăţenii să respecte legea într-un mod pozitiv? Şi aici ne referim la o soluţie de bun simţ: venituri direct proporţionale cu preţurile produselor, daca tot avem aspiraţii de viitoare ţară membră a zonei Euro.


Niţă Mihai
Jurnalism, Anul I

1 comentarii:

Anonim spunea...

Ce mult m-ar bucura sa-si mai dea lumea seama si sa se dea pe electronice...

Trimiteți un comentariu

Cui ii place Borcanu'