Mass-media: comunicare şi cultură


Ce se întâmplă cu presa din România? Mai este presa a patra putere in stat? Viitorul acesteia este incert? Cu puterile ei din ce in ce mai putine, cu credibilitatea ei de multe ori pusa sub semnul intrebarii , poate nu numai sa traga semnale de alarma pe anumite subiecte, dar sa si rezolve concret ceva. Acestea au fost doar cateva dintre temele dezbatute in cadrul conferintei “Mass-media: comunicare si cultura”.

Conf. univ. dr. Marian Petcu a comunicat publicului care s-a prezentat in numar mare, care au fost relatiile externe ale asociatiilor de presa din Romania in perioada 1900-1989, si-a pus problema daca presa noastra a avut contracte cu strainatatea, daca da, cum si sub ce forme, intrucat de cativa ani se ocupa de drepturile jurnalismului. Acesta a sustinut ca au existat din totdeauna in cultura noastra contacte cu presa din strainatate si cu jurnalistii straini, evidentiind momentele de ascensiune sau de decadere ale presei.

Jaber Ahmed a vorbit despre sacrificarea liderului Muammar Gaddafi si despre “Razboiul la televizor” cu aplicabilitate pe războiul din Libia.

Oreste Teodorescu si-a pus problema daca jurnalistul in ziua de astazi este un formator sau un deformator de opinie, abordand o tema de dezbatere la nesfarsit. Oreste a definit jurnalistul in discursul sau, ca fiind un propovaduitor de concepte si utilizator de cuvinte, sustinand ca “intr-un sistem de putere agnostic total, cum era sistemul comunist, limbajul de propovaduire era un limbaj de lemn, secatuit de sens. Jurnalistul, o buna perioada de timp, a fost invatat, si chiar conditionat sa utilizeze cuvinte fara sens pe sistemul “Zapaceste-i, si apoi condu-i” “. Oreste i-a incurajat pe tinerii jurnalisti prezenti in public: “Orice jurnalist care se respecta si face meseria asta din pasiune si din har , trebuie sa imbrace o panza de sac pe el, sa se pregateasca sa simta o cununa de spini pe cap si sa plece cu cuvantul in lume, prin desert, prin pustie.” Acesta si-a incheiat discursul intr-un mod pesimist, sustinand faptul ca jurnalismul din Romania se afla intr-un moment zero, fiind un exemplu de “Asa nu!” si ca poate doar viitorii jurnalisti vor putea schimba acest lucru.

Universitatea “Dunarea de Jos” din Galati, in colaborare cu Biblioteca V.A. Urechia si cu Asociatia Romana de Istorie a Presei a organizat in zilele 25-26 noiembrie 2011 a IV-a editie a Conferintei Internationale: Cultura si presa in spatiul European, tema acestei editii fiind Mass-media: comunicare si cultura.

Deschiderea oficiala a avut loc vineri, 25 noiembrie 2011, la Biblioteca V.A. Urechia, incepand cu ora 10.00.

Printre invitatii speciali s-au numarat: conf.univ.dr. Marian Petcu, prodecan al Facultăţii de Jurnalism si Stiintele Comunicarii din cadrul Universitatii din Bucuresti, vicepresedinte al Asociatiei Romane de Istorie a Presei, Oreste Alexandru Scarlat Teodorescu, presedintele Clubului de Cultură si Presa Romano-Arab, Jaber Ahmed, jurnalist de origine palestiniană.

Acest eveniment a fost organizat cu sprijinul Clubului Româno-Arab de Cultura si Presa, filiala Moldova, al Clubului Zonta din Galaţi, al Televiziunii EXPRESS şi al Realitatea TV.

Christine Stanciu

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Cui ii place Borcanu'